Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και υγεία

Tο ελαιόλαδο, ο «υγρός χρυσός» κατά τον Όμηρο αποτελεί τη βάση της μεσογειακής διατροφής.  Είναι ένας διατροφικός θησαυρός καθώς περιέχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών. Τα κυριότερα είναι:

Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα

Τα μονοακόρεστα λιπαρά, με σημαντικότερο το ελαϊκό οξύ αποτελούν το «καλό» λίπος. Σε μια ισορροπημένη διατροφή, προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον σακχαρώδη διαβήτη, καθώς μειώνουν την LDL (κακή χοληστερίνη), ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τα επίπεδα της ΗDL («καλή» χοληστερίνη).

Η Βιταμίνη Ε (Τοκοφερόλη)

Η βιταμίνη Ε, όπως και άλλα φυσικά αντιοξειδωτικά, προσδίδουν στο ελαιόλαδο σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, με αποτέλεσμα να προστατεύει τα κύτταρα και τους ιστούς του οργανισμού από την ανάπτυξη ελεύθερων ρίζων κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού.

Οι Πολυφαινόλες

Οι σημαντικότερες φαινόλες είναι η  τυροσόλη και υδροξυτυροσόλη, η ελαιοκανθάλη και η ελευρωπαΐνη. Οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου αποτελούν ουσίες που έχουν αντιοξειδωτικές, αγγειοδιασταλτικές, αντιφλεγμονώδης και αντιγηραντικές ιδιότητες.

Από την αρχαιότητα είχε αναγνωριστεί η αξία του ελαιολάδου από τον Ιπποκράτη, τον Διοκλή και τον Διοσκουρίδη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Με βάση  αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, γιατροί και διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι το ελαιόλαδο και δη η ανώτερη κατηγορία ελαιολάδου, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, δρα ευεργετικά και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Προστατεύει το καρδιαγγειακό μας σύστημα, συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων και την μείωση της αρτηριακής πίεσης,
  • Έχει αντιφλεγμονώδη δράση,
  • Μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης,
  • Βοηθά στην διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη,
  • Προστατεύει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ και συναφών ανοιών,
  • Προστατεύει το συκώτι από το οξειδωτικό στρες και την ελκώδη κολίτιδα,
  • Δρα προληπτικά για κάποιες μορφές καρκίνου , την οστεοπόρωση και την ρευματοειδή αρθρίτιδα,
  • Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες και συντελεί στην μακροζωία και τη ζωτικότητα.

Η ευεργετική δράση του ελαιολάδου στην υγεία, σε συνδυασμό με την ξεχωριστή του γεύση, το καταστούν ιδανικό να καταναλώνεται καθημερινά έναντι άλλων ελαίων ή λιπών.

Σημαντικό: Όταν αγοράζουμε ελαιόλαδο πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι υπάρχουν ποιοτικές κατηγορίες. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι ανώτερη ποιοτική κατηγορία ελαιολάδου. Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,8 (0,8%). Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς. Παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους.

Tags
Μετάβαση στο περιεχόμενο