Γιατί να επιλέξω εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;

Εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο, παρθένο ελαιόλαδο ή (κλασσικό) ελαιόλαδο; Ποια είναι η διαφορά τους και ποιο να επιλέξω;

Ας δούμε αναλυτικά:

Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: Ελαιόλαδο που έχει παραχθεί απευθείας από ελιές, μόνο με φυσικές και μηχανικές μεθόδους. Έχει άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (χρώμα, εμφάνιση, άρωμα και χαρακτηριστική άμεμπτη γεύση). Η οξύτητά του δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 0,8 γρ. ανά 100 γρ. (0,8%). Όσο χαμηλότερη από 0,8% είναι η οξύτητα, τόσο καλύτερη η ποιότητά του.

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελαιόλαδο που έχει παραχθεί μόνο με φυσικές και μηχανικές μεθόδους, με καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, με ελεύθερη οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 2,0%. Παράγεται με τον ίδιο τρόπο όπως και το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και έχει αρκετά καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά. Είναι χαμηλότερης ποιότητας από το εξτρά παρθένα ελαιόλαδο, εξαιτίας της μεγαλύτερης οξύτητας.

Ελαιόλαδο: Αποτελεί μίγμα μείγμα εξευγενισμένου ελαιόλαδου και βρώσιμου παρθένου ελαιόλαδου με οξύτητα όχι μεγαλύτερη από 1%. Πρόκειται για κατώτερης ποιότητας ελαιόλαδο, καθώς στην παρασκευή του, εκτός από παρθένο ελαιόλαδο (όχι εξαιρετικό παρθένο), χρησιμοποιείται και εξευγενισμένο ελαιόλαδο (το οποίο είναι γνωστό ως λαμπάντε). Το ελαιόλαδο λαμπάντε, στην αρχική του μορφή, δεν προορίζεται για βρώση (εξαιτίας της πολύ υψηλής οξύτητάς του, που υπερβαίνει το 3,3% ή/και των μη αποδεκτών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του), αλλά μόνο για βιομηχανικές χρήσεις. Μέσω, όμως, ειδικής χημικής επεξεργασίας (εξευγενισμός ή ραφινάρισμα), μπορεί να καταναλωθεί από τον άνθρωπο.

Συμπέρασμα

Οι μόνες κατηγορίες ελαιολάδου που διατίθενται στην αγορά χωρίς περαιτέρω χημική επεξεργασία (εξευγενισμός ή ραφινάρισμα) είναι το εξαιρετικό παρθένο και το παρθένο ελαιόλαδο. Οι υπόλοιπες ποιοτικές κατηγορίες ελαίων, όπως το ελαιόλαδο (χωρίς άλλη ένδειξη), υφίστανται χημικές διεργασίες που συντελούν στη βελτίωση των αρχικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (χρώμα, γεύση, άρωμα) και τη μείωση της αρχικής οξύτητας σε χαμηλά επίπεδα.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο είναι δικαιολογημένα πιο ακριβό από τα υπόλοιπα ελαιόλαδο που πωλούνται στην αγορά. Είναι η ανώτερη ποιοτική κατηγορία ελαιολάδου. Αποτελεί έναν διατροφικό θησαυρό.  Ένα αγνό φυσικό λάδι ελιάς, χωρίς καμία βιομηχανική επεξεργασία. Προέρχεται απευθείας από τον καρπό της ελιάς. Έχει έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα φρεσκοκομμένου καρπού ελιάς.

Tags
Μετάβαση στο περιεχόμενο