Πως να αποθηκεύσω σωστά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο;

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, βιολογικής ή συμβατικής καλλιέργειας, είναι η ανώτερη ποιοτική κατηγορία ελαιολάδου.

Πρόκειται για έναν «ζωντανό οργανισμό» που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες αποθήκευσης. Είτε πρόκειται για βιολογικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είτε για εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, οι συνθήκες αποθήκευσης, είναι πιθανό να το υποβαθμίσουν σε υποδεέστερη ποιοτική κατηγορία (Παρθένο ή λαμπαντέ).

Πριν απαντήσουμε στο ερώτημα των συνθηκών αποθήκευσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε από τι θα πρέπει να προστατεύσουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο.

Οι «αντίπαλοι» της ποιότητας του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Οι «αντίπαλοι» του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι: το φως, η θερμοκρασία, οι οσμές, το οξυγόνο και ο χρόνος. Από τα παραπάνω, το μόνο που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε, είναι ο χρόνος. Ωστόσο, αγοράζοντας συνετά και αποθηκεύοντας σωστά το προϊόν, μπορούμε να το απολαμβάνουμε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εξαιρετική ποιότητα.

Πριν αγοράσετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Πριν την αγορά εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, προτείνουμε να σκεφτείτε τα εξής:

  • Επιλογή κατάλληλης συσκευασίας. Οι ιδανικές συσκευασίες για την αποθήκευση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, είναι οι σκουρόχρωμες(uvac) ή τα δοχεία λευκοσιδήρου.
  • Επιλογή μεγέθους συσκευασίας σύμφωνα με την ανάγκες σας, ώστε να μην χρειάζεται να το αποθηκεύετε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σωστές συνθήκες αποθήκευσης εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου

Κατά τη γνώμη μας, ορθές πρακτικές αποθήκευσης του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου συνοψίζονται ως εξής:

  • Αποθήκευση σε σημείο με απουσία φωτός (πχ ντουλάπι)
  • Αποθήκευση σε δροσερό μέρος(ιδανικές θερμοκρασίες 16-20 oC). Αποφύγετε την αποθήκευση κοντά σε πηγές θερμότητας(πχ τζάκι, καλοριφέρ)
  • Αποθήκευση σε μέρος μακρυά από οσμές (πχ απορρυπαντικά)
  • Σωστό κλείσιμο του πώματος
  • Από την στιγμή που θα ανοιχτεί η συσκευασία, προσπαθήστε να καταναλώσετε το προϊόν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ακολουθώντας όσο είναι δυνατό τις παραπάνω προτάσεις είναι βέβαιο ότι θα απολαμβάνετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την μοναδική ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.

Tags
Μετάβαση στο περιεχόμενο